Partidul Mişcarea Populară, pus pe picioare de fundaţia omonimă - creaţie politică asumată a preşedintelui Traian Băsescu -, şi-a anunţat astăzi înscrierea la tribunal şi ieşirea la rampă, cu obiectivul declarat de a participa la europarlamentare în 2014.
Până la congresul din toamnă, la vârful partidului, au fost instalaţi trei foşti lideri ai PDL - deputatul Eugen Tomac, ca preşedinte interimar, secondat de foştii miniştri Theodor Baconschi şi Cristian Petrescu - şi alţi câţiva apropiaţi ai acestuia în vremurile relaţiilor bune ale democrat-liberalilor cu Băsescu: Adrian Papahagi, fost candidat ARD la Cluj-Napoca şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat pentru cercetare în timpul Guvernului Boc.
"Dacă ieri s-a născut un viitor rege, astăzi s-a născut partidul Mişcarea Populară. Ca părinţi fondatori ai partidului, suntem foarte fericiţi. Îi dorim să crească, precum Făt-Frumos din poveste, într-un an cât alţii în 23 de ani şi le predăm ştafeta dorindu-le să readucă dreapta la putere în România", i-a făcut intrarea Marian Preda, preşedintele fundaţiei omonime, înfiinţate de consilierii de la Cotroceni în martie.
Fundaţia lui Băsescu, "turnul de veghe" al partidului lui Tomac
Legătura cu Traian Băsescu a partidului, deşi preşedintele nu-i va fi oficial membru, a fost făcută deschis de liderii acestuia, încă din start. "Suntem şi rămânem partenerii preşedintelui României", a spus Eugen Tomac, arătând că "împreună cu Fundaţia vom merge în toată ţara".
Dacă la lansarea ONG--ului consilierii lui Băsescu făcuseră un steag din principiul acceptării în Fundaţie doar a membrilor apolitici, excluzânjd ferm traseiştii, în cazul noii formaţiuni a lui Tomac interdicţia a dispărut, primul exemplu fiind chiar şefii formaţiunii. "Veţi regăsi în rândurile noastre şi oameni care poate au renunţat la alte partide. Acea interdicţie era pentru Fundaţie,