La cinci ani de la declansarea crizei, romanii tin cu dintii de bugete si nu mai fac excese. Andrei Iusut, care detine doua restaurante in Centrul Vechi, spune ca in 2013 romanii au taiat din sumele alocate iesirilor in oras si comanda strict ce urmeaza sa consume.
Andrei Iusut a deschis restaurantul cu specific turcesc Divan in anul 2010, cu un buget de 400.000 euro, iar in 2012 a inaugurant restaurantul grecesc Meze Taverna, printr-o investitie de 270.000 euro. Ambele restaurante sunt situate in Centrul Vechi din Capitala.
El sustine ca in ultima perioada resimte o scadere a bugetelor alocate de romani la iesirile in oras si pune aceasta tendinta pe seama precautiei.
"La restaurante vin mai multi oameni in acest an, insa consuma mai putin. Cert este ca sunt foarte precauti si cantaresc cu mare grija ceea ce comanda. Nu mai este disponibilitatea care era inainte, cand se comanda mult, se cereau deseori si sampanii scumpe. Acum, romanii sunt mult mai rezervati, isi evalueaza foarte atent bugetul si comanda strict si nu mai ramane nimic in farfurii", a explicat Andrei Iusut.
"Clientii nu mai sunt atat de naivi" Iusut estima initial aproximativ 2.000 de clienti pe luna pentru restaurantul cu specific grecesc Meze, insa dupa primele luni de activitate cifra se situeaza in jurul a 1.800 de persoane.
Bonul mediu in restaurantul grecesc, precum si in cel turcesc, se ridica la 80-90 de lei pentru o masa de doua persoane.
"Initial ne doream in jur de 2.000 de clienti, se pare insa ca sunt mai putini. Putem spune ca sunt mai buni, nota medie este mai mare decat ne asteptam. (...) Oamenii au inceput sa evalueze ce au in farurie. Inainte puteai sa le pui orice in farfurie, important era sa prinda un loc la masa, consumatorii nu mai sunt atat de naivi", a precizat Iusut.
El a adaugat ca in general clientii restaurantelor pe care le