Doar o parte dintre cele 11 ţări europene care au identificat zone potenţiale cu gaze de şist au demarat lucrări de explorare, printre acestea aflându-se Austria, Bulgaria, Germania şi Ungaria, notează portalul infogazedesist.eu, lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Sursa: AP PHOTO
Potrivit informaţiilor citate, în prezent, Austria are în derulare activităţi de explorare a gazelor de şist, iar în acest sens compania OMV cercetează un bazin lângă Viena.
În Bulgaria, există interdicţii prin moratoriu privind aplicarea metodei fracking (fracturare hidraulică, n.r.), însă explorarea este în plină desfăşurare în zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum şi în alte cinci perimeter, scrie Agerpres.
Şi Ungaria a forat, în anul 2009, prima sondă în Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrările au fost realizate de către ExxonMobil.
Germania a concesionat o suprafaţă de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil în bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate să fie executate zece sonde de explorare.
Deşi are un potenţial evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de şist, Franţa nu a autorizat explorări din cauza presiunilor celor din Green Party.
Irlanda a concesionat în 2011 circa 500 kmp în Bazinul Clare, către compania Enegi Oil. De asemenea, autorităţile irlandeze au aprobat o licenţă pe o suprafaţă de 1.630 kmp companiilor Tamboran Resources and Lough Allen Natural Gas Company în Bazinul Carbonifer de Nord-Vest.
În Olanda, mai mulţi operatori au obţinut licenţe pentru explorare, fiind planificată şi o sondă în Boxtel, dar lucrările au fost stopate de către Guvern.
Polonia este ţara cea mai avansată la capitolul explorare şi cea mai puternică susţinătoare a dezvoltării acestei resurse neconvenţionale în Uniunea Europeană (UE). Resursele Poloniei sunt localizate în trei