Între 17-22 iunie a avut loc la Wrocław (Polonia) al 27-lea Congres ISPA (International Society for Performing Arts). Locul de desfășurare nu este deloc întâmplător.
Wrocław va fi Capitală Culturală Europeană în 2016, iar de câțiva ani încoace găzduieșe foarte multe evenimente culturale de primă mână. În 2009 am făcut cunoștință pentru prima dată cu orașul, cu ocazia festivităților legate de decernarea Premio Europa, distincții acordate de Uniunea Europeană pentru performanțe și reușite deosebite în teatru.
Wrocław este al patrulea oraș ca mărime din Polonia, cu o populație de aproximativ 630.000 de locuitori. Aflat pe râul Oder și cei patru afluenți ai săi, orașul este format din 12 insule legate între ele de 112 poduri. Wrocław se recomandă ca un loc al întâlnirilor, acesta fiind și sloganul orașului, unul dintre atuurile cu care a convins comisia ce i-a acordat statutul de Capitală Culturală Europeană pentru 2016. Infrastructura culturală a orașului este deosebit de variată și consistentă. Wrocław are 11 cinematografe, 24 de scene (teatre, filarmonici), 23 de muzee, 32 de galerii de artă și 65 de parcuri (32% din spațiul citadin). Orașul găzduiește anual peste 70 de festivaluri naționale și internaționale de film, teatru, muzică și arte vizuale. Este un oraș cu o foarte bogată tradiție culturală, printre personalitățile care și-au stabilit pentru o vreme cartierul general aici, la Wrocław, îi amintesc pe Jerzy Grotowski (regizor și teoretician de teatru care a înființat aici Teatrul Laborator) şi pe Henryk Tomaszewski (cu al său teatru de mimi). Aici și-au filmat capodoperele importanți regizori polonezi de film: Jerzy Has și Andrzej Wajda.
ISPA are o istorie de 65 de ani. Organizația, începută pe teritoriu american, a avut primul congres la New York, în 1948, când un grup de manageri de concerte s-au întrunit și au