*În prezent, continuă lucrările la suprastructură
Lucrările de reabilitare a Templului Coral din Tulcea au fost reluate de peste două luni. A fost reproiectată şi înlocuită structura de rezistenţă, lemnoasă, cu o structură pe bază de ferme metalice. Atenţia este îndreptată în această perioadă spre repararea acoperişului, urmând să fie montată ţigla metalică şi să fie recondiţionată tabla (în solzi) pe cele două turnuri, evident, cu menţinerea formei originale.
Se va continua cu refacerea arhitecturii exterioare şi a ancadramentelor ferestrelor, după care la ferestrele circulare vor fi montate vitralii care vor asigura iluminatul natural la balcoane. Prin montarea paratrăsnetului, această etapă va fi terminată prin luna octombrie 2013.
Prima etapă a reabilitării Sinagogii Tulcea a privit infrastructura, a doua vizează suprastructura, iar a treia are ca interes arhitectura exterioară. „Dacă se va păstra ritmul finanţării, sunt îndreptăţit să cred că Sinagoga şi va redobândi integritatea şi farmecul la mijlocul primăverii viitoare”, ne-a declarat profesorul Solomon Faimblat, preşedintele Comunităţii Evreilor din Tulcea.
Lucrările au fost începute (pentru infrastructură) acum trei ani cu bani guvernamentali, dirijaţi prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar acum – după ce au fost sistate în 2012 – continuă graţie finanţării asigurate de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER).
Construirea Sinagogii din Tulcea a început în 1880 şi s-a terminat în 1884, prima reparaţie fiind înregistrată în 1890.
După cum precizează Lidia Vişan în broşura „Tulcea… de ieri şi de azi…”, editată de EU Divers, Templului Coral „i-a fost restrâns mult curtea interioară în timpul rearanjărilor urbaniste din timpul comunismului, a rămas înghesuit nefiresc între blocuri şi a avut de suferit din cauza asta, dar cumva a supravieţuit (spre deosebire