Pentru admiterea la facultate din acest an două specializări au înregistrat o concurenţă imensă: stomatologia şi medicina generală. Practic, este vorba despre două dintre facultăţile care acum trimit cei mai mulţi absolvenţi să lucreze pe salarii bune în Occident.
Stomatologia rămâne una dintre specializările universitare care stârneşte mare interes în rândul tinerilor. Aproape 10 candidaţi pe un loc fără taxă este concurenţa anunţată, pentru sesiunea de admitere de anul acesta, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Bucureşti.
De altfel, numărul celor care speră la o carieră în sănătate este mai mare decât anul trecut. La Medicină generală, concurenţa este de 5,2 candidaţi pe un loc, la Farmacie patru persoane se luptă pentru un singur loc, iar la Moaşe vor să ajungă trei candidaţi pe un loc.
Dorinţa uriaşă a tinerilor absolvenţi de liceu de a deveni doctori poate părea paradoxală, dacă luăm în calcul salariile foarte mici pe care le primesc medicii în România, dar şi condiţiile proaste în care se poate face această meserie în multe dintre spitalele din ţară. Şi totuşi ce-i mână în luptă pe aceşti candidaţi?
“Pe piaţa locală nu mai e loc de stomatologi”
Şansa de a prinde un serviciu bine plătit într-o ţară dezvoltată din Uniunea Europeană este unul dintre răspunsurile pentru numărul mare de candidaţi care speră să devină stomatologi. “Facultăţile de Medicină din România pregătesc în ziua de azi absolvenţi pentru Uniunea Europeană. Şi cred că de aici vine interesul tinerilor. Medicii stomatologi nu mai au unde pătrunde pe piaţa locală. Cum să vă spun, nu că mai e loc puţin, nu mai e deloc”, ne-a explicat dr. Marton Pantel, preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR).
Iar dacă oraşele româneşti sunt “suprapopulate” cu stomatologi, nici me