Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii astăzi.
Conform mediafax.ro, numai 26% dintre români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.
Așteptări mai mari de la Guvern
Dezamăgirea românilor se explică și prin așteptările acestora față de Executiv. 47% dintre români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.
În acelaşi timp, 23% dintre români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european. Doar 6% dintre români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% dintre români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.
Ceva mai multă încredere în UE
Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles. Nivelul de neîncredere în UE