Raportul Economist Intelligence Unit (EIU) al prestigioasei publicații britanice arată că rata de creștere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât față de trimestrul anterior, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut, semn de mândrie pentru români. De asemenea, este de așteptat ca rata de creștere economică să sporească și mai mult în perioada 2014 – 2017, până la o medie anuală de puțin sub 4%, mai precizează documentul.
Sectorul extern a fost principalul motor de creștere, care a ridicat cererea pentru produse industriale. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele 5 luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea acestora sunt pe piețe emergente.
Este un prim semnal pozitiv după ani de poziționări codașe în clasamentele de profil.
EIU susţine că unul dintre factorii importanți care a contribuit la creşterea economică îl reprezintă stabilitatea politică de care se bucură în acest moment România.
Același raport precizează că există premise de dezvoltare economică, chiar în condițiile în care, specialiștii instituției, nu văd o revigorare a investițiilor străine în Europa de Est până în 2007.
În aceste condiții, greu e de crezut că guvernul va reuși să-și îndeplinească programul de atragere a 10 miliarde de Euro și de înființare a peste 50.000 de locuri de muncă.
Poate și din cauza reticienței marilor investitori, premierul Ponta a da semnale de încurajare privind susținerea marilor proiecte în unele dintre cele mai importante sectoare economice: industria extractivă, energia, agricultura și infrastructura.
Sunt încredințat că într-un prim pas, doar semnalul dat de Chevron și de Roșia Montană Gold Corporation, în cazul demarării proiectelor de exploatare a resurselor, pot deschid