Bruxelles, Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană (CE) şi-a dat acordul marţi în ceea ce priveşte amânarea în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă din cauza unor motive excepţionale în cazul a nouă state membre, printre care şi România. Ţara noastră a primit derogare până la jumătatea anului 2014 pentru utilizarea 4G.
În total, informează CE într-un comunicat, s-au primit cereri de amânare din partea a 14 state membre care au ratat termenul de 1 ianuarie 2013 convenit iniţial pentru utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă.
‘Am fost de acord asupra unor derogări temporare şi limitate în cazul a nouă ţări referitor la banda 800MHz. Aceasta este o concesie pragmatică şi finală. Orice amânare a eliberării spectrului ne afectează economia şi cauzează frustrări cetăţenilor. De aceea, reforma spectrului de frecvenţe va fi elementul principal al propunerii Comisiei din septembrie pentru o piaţă unică în sectorul telecomunicaţiilor’, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, citată în comunicat.
Una dintre consecinţele amânărilor înregistrate în statele membre este faptul că telefoanele nu sunt pe deplin funcţionale în Europa. Producătorii de telefoane nu includ cipurile radio adecvate necesare pentru conectarea în Europa deoarece numărul ţărilor care au autorizat acelaşi spectru de frecvenţe la timp este insuficient.
CE şi-a exprimat acordul de amânare în cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României şi Finlandei şi a respins derogările în cazul Slovaciei şi Sloveniei deoarece în aceste ţări întârzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare şi nu de împrejurări excepţionale care nu au permis punerea la dispoziţie a benzii.
În cazul Greciei, Letoniei şi Republici