Telescopul spaţial Hubble a ajutat la precizarea estimărilor vârstei universului şi a generat îndoieli privind teoriile despre viitorul acestuia, a ajutat la rezolvarea unor vechi probleme din astronomie şi a furnizat date care au necesitat elaborarea unor noi teorii care să le explice.
În 2013, artistul Sergio Albiac se foloseşte de imaginile generate de telescopul Hubble pentru a crea portrete hipnotizante. Astfel, a creat o serie de portrete generative bazate pe imaginile primite prin telecop şi a reuşit să dea o cu totul altă semnificaţie afirmaţiei lui Carl Sagan, „suntem făcuţi din praf de stele“.
Albiac foloseşte fotografii trimise de bărbaţi şi femei de toate vârstele şi un program software automatizat care compilează imaginile cu galaxii, stele şi în acest mod reuşeşte să transforme feţele zâmbitoare din fotografii în opere de artă abstracte.
Proiectul, intitulat sugestiv „Stardust“, reprezintă îmbinarea dinte artă şi ştiinţă şi ridică un semn de întrebare asupra modului în care progresul tehnologic poate afecta capacităţile creative ale unui artist. Ideea din spatele proiectului, pe care Sergio îl descrie ca fiind un „experiment“, este inspirată din conceptul de nucleosinteză sau „procesul de creare de noi nuclee atomice din materie pre-existentă, care are loc la scară cosmică“. Artistul a început seria de portrete în luna iunie a acestui an şi speră să creeze cât mai multe combinaţii posibile cu ajutorul softwer-ului automat.
„Un artist are posibilitatea de a crea o infinitate de lucrări de artă, dar numai câteva dintre ele vor vedea lumina zilei şi asta din cauza constrângerii timpului“, scrie Albiac pe site-ul său. „Dar ce s-ar întâmpla dacă am folosi tehnologia pentru a externaliza arta şi astfel multe dintre aceste opere de artă potenţiale ar putea fi în cele din urmă create?“
Pe site-ul lui Sergio Albiac puteţi vedea cele