Atmosfera planetei Marte era in trecut densa insa in primul miliard de ani din istoria sa si-a pierdut cea mai mare parte din atmosfera originala, procesul lasandu-si semnatura asupra raportului izotopic, arata masuratorile realizate de intrumentele robotului Curiosity. In urma pierderilor atmosferice a rezultat atmosfera rarefiata de astazi, bogata in dioxid de carbon, informeaza Agentia Spatiala Americana.
Doua noi studii prezinta masuratorile compozitiei atmosferei martiene facute de robotul Curiosity oferind noi informatii cu privire la procesul prin care planeta Marte si-a pierdut atmosfera originala. Instrumentul Sample Analysis at Mars (SAM) al robotului Curiosity a masurat abundenta de gaze si diferiti izotopi din probele recoltate din atmosfera martiana.
Izotopii sunt variante ale aceluiasi element chimic, cu proprietati fizice diferite datorate numarului diferit de neutroni, exemple fiind cei doi izotopi naturali stabili ai carbonului, carbon-12 si carbon-13.
SAM a verificat raportul dintre izotopii usori si cei grei ai carbonului si oxigenului din dioxidul de carbon care formeaza cea mai mare parte a atmosferei martiene, constatand ca izotopii grei se gasesc in proportie mai mare in atmosfera martiana rarefiata de astazi decat in materialele din care s-a format planeta Marte. Acest lucru sprijina ipoteza ca planeta si-a pierdut cea mai mare parte din atmosfera originala si ofera indicii cu privire la felul in care acest proces a avut loc.
"Pe masura ce atmosfera s-a pierdut, procesul si-a lasat semnatura asupra raportului izotopic", a declarat Paul Mahaffy de la NASA Goddard Space Flight Center din Greenbelt (Maryland, SUA), cercetator principal pentru instrumentul SAM si autor principal al uneia dintre cele doua lucrari ce prezinta rezultatele analizelor facute de Curiosity.
Cele doua studii au fost