Coabitarea s-a împotmolit în politica externă. Lunga lună de miere, care a durat o jumătate de an, a cuplului Băsescu-Ponta s-a încheiat cu ocazia turneului asiatic al premierului.
Până la începutul lunii iulie, nimic nu părea să tulbure armonia dintre palate. Nici măcar episoadele de protagonism în politica externă ale lui Victor Ponta. Premierul făcuse vizite importante la Paris, Berlin, fără ca președintele să manifeste cea mai vagă ostilitate. Nicio secundă președintele n-a transmis public semnale că și-ar simți amenințat teritoriul. Mulți comentatori au remarcat pozitiv faptul că d-l Ponta, spre deosebire de fostul premier Emil Boc, are pe agendă și problematica externă, care intră în fișa postului de prim-ministru. Nimic nu părea să anunțe furtuna care a urmat.
Turneul asiatic al premierului a declanșat însă furia președintelui. La Digi 24, d-l Băsescu a catalogat turneul premierului drept „catastrofal din punctul de vedere al imaginii și eficienței“. Este cea mai dură critică formulată de președinte la adresa premierului, în acest an. A fost urmată de un nou reproș privind bursele pentru studenții din Republica Moldova, al căror număr, chipurile, premierii Ponta și Iurie Leancă ar fi decis să-l reducă. O critică nefondată din partea președintelui Băsescu, în condițiile în care abia jumătate din cele 5.000 de burse sunt folosite. Reținem faptul că dosarele de politică externă care au generat scântei sunt din cele sensibile: relația cu China, aspectul energetic din relația cu Kazahstan și relația cu Republica Moldova. Iar ultima dispută și cea mai gravă de până acum, pentru că privește chestiuni de securitate într-o regiune extrem de sensibilă, se poartă în jurul aducerii în țară a lui Omar Hayssam.
Răspunsurile d-lui Ponta la criticile formulate de președinte îngrijorează prin inadecvare. Despre vizita în China, prem