Serviciile de plată electronică și comisioanele interbancare ar trebui limitate la 0,2% din valoarea tranzacției pentru debit și la 0,3% pentru plata cu cardurile de credit. Propunerea aparține Comisiei Europene și ea era așteptată de consumatori și comercianți. Mastercard încearcă s-o combată
Propunerea ar trebui aprobată de Parlamentul European și de statele membre până în martie 2014.
Ideea a fost imediat salutată de ecologiștii europeni care consideră că astfel se pune capăt "escrocheriei" practicate de companiile de cărți de credit.
Este de așteptat ca Parlamentul European să încerce să modifice regulile pe piața plăților electronice astfel încât aceasta să fie deschisă mai mult concurenței și deci prețurile în general să fie joase.
Tot ecologiștii notează faptul că în prezent acest sector de piață este autoreglementat prin Consiliul European al Plăților care fixează normele. În viitor, acest lucru ar trebui să se întâmple prin consultarea utilizatorilor și a comercianților, spun ecologiștii.
Ce propune Comisia Europeană?
Propunerea de regulament privind comisioanele interbancare va introduce plafoane asupra comisioanelor percepute de bănci de la comercianții mici în caz de folosire a cărților de debit și credit; ea va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de plăți electronice.
Se speră astfel că ceea ce reprezenta până acum un cost sporit pentru comercianți în cazul plăților electronice să fie redus semnificativ, suprataxele pierzându-și astfel justificarea.
Taxele percepute de companiile cărților de credit sînt astăzi prea mari, ceea ce face ca și comercianții să perceapă un procent în plus la preț în caz de plată electronică. Sînt vizate aici mai ales companiile Mastercard și Visa.
Astfel, atât consumatorul cât și cel din spatele tejghelii optează din ce în ce mai mult pentru plată în bani lic