Este locul unde Dunărea îşi varsă apele printre valurile spumoase ale mării, locul unde liniştea îţi este casă, iar singurele sunete care îţi întrerup şirul gândurilor sunt cele ale păsărilor cu penaj multicolor care zboară în jurul tău. Adevărul vă prezintă în cadrul celei mai frumose campanii ”Adevărul” - „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ un reportaj din mijlocul Deltei.
Eşti pe faleza din Tulcea, te uiţi la Dunărea care curge dinspre şantierul naval şi se îndreaptă spre Monumentul Independenţei, un simbol al eroilor tulceni. Ai bilet spre Deltă şi te pregăteşti să te îmbarci spre marea aventură: vaporul care acum acostează în port te va purta spre frumuseţi pe care nu ai gândit vreodată că le vei vedea în România.
Incredibilul drum al turistului care vrea să ajungă în Delta Dunării
Ajungi pe pasarelă şi, dacă eşti pentru prima dată pe un celebru pasager, te întrebi dacă vei ajunge cu bine pe vapor. Îţi laşi bagajele şi te grăbeşti să ieşi afară, să prinzi un loc cu vedere la cele două maluri. Drumul spre Delta Dunării este lung (prea lung, ar spune unii), dar este fabulos. Spre Sulina vei vedea cum satele Deltei sunt aşezate unul pe un mal al Dunării, altul pe alt mal.
În localităţi, în dreptul malurilor taluzate vei vedea bărci. Lotci. Dar cu motor. Este principalul mijloc de transport al localnicilor, iar primăriile fac eforturi să asigure fiecăruia un „loc de parcare“. În Deltă, dacă nu ai o barcă eşti rupt de lume.
Vei trece, pe rând, pe lângă Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crişan, Vulturu, Partizani. Un obicei straniu, dar încântător, al localnicilor din Deltă este de a saluta cu o mişcare amplă din mână turiştii care trec prin mijlocul Dunării cu vapoare mai mari sau mai mici. Este felul lor de a le spune „Bine aţi venit!“ şi de a-i primi cu braţele deschise în mici