51% dintre tinerii între 18 și 30 de ani au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 78% dintre aceștia sunt determinați să plece peste hotare pentru a-și mări veniturile. 59% s-ar întoarce în țară, iar 41% s-ar stabili peste hotare.
Rezultatele studiului relevă faptul că un număr dublu al tinerilor se așteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câștigați să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate. În perioada 1-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un eșantion format din 1.500 de tineri, 500 cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, iar 1000 dintre ei încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor și așteptărilor pe care le au tinerii privind piața muncii din România și din străinătate. Aceștia și-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de muncă, așteptările salariale, motivații, dificultățile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă și modul în care ar cheltui banii economisiți.
Rata de angajare și așteptările salariale
51% dintre cei chestionați au un loc de muncă, dintre care 10% în străinătate. 73% dintre respondenți au un nivel mediu al așteptărilor salariale, cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro pentru munca prestată în afara țării.
Motivații și obstacole în căutarea unui loc de muncă în străinătate
78% dintre tineri sunt determinați să plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-și mări veniturile, fie pentru a face diverse achiziții de bunuri sau chiar pentru a investi într-o afacere. 22% dintre ei pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personală și educația copilului. În străinătate, cel mai mare obstacol întâlnit în căutarea unui loc de muncă este faptul că nu își permit, din punct de vedere financiar, să caute la fața locului. Următoarele două dificultăți semnalate sunt numărul mic al l