Metoda “concursul” a făcut noi victime. Oamenii speră la câştiguri rapide, deşi nu s-au înscris la niciun concurs, şi renunţă la sfaturile raţionale ale celor din jur.
Metoda de înşelăciune “concursul” dă roade în continuare, în ciuda zecilor de informări făcute de poliţiştii nemţeni, prin numeroase canale de comunicare. Marţi, o bătrână în vârstă de 76 de ani, din Piatra Neamţ, a crezut că îşi va schimba viaţa dacă va intra în posesia premiului de 5.000 de euro, pe care l-ar fi acordat o companie de telefonie fixă, aşa cum fusese informată telefonic. Bătrâna a cumpărat două cartele telefonice prepay, în valoare totală de 50 euro, şi i-a transferat lui D. Rotariu, printr-un serviciu de transfer bancar, suma de 1.000 de lei, reprezentând impozitul pentru a intra în posesia premiului. Din păcate pentru bătrână, totul a fost doar o înşelăciune.
“Noi am făcut campanii de prevenire la sediile poştale, la bănci şi în locaţiile de unde se pot cumpăra cartele pre-pay. O doamnă de la un chioşc a vrut să ajute un bătrân şi i-a spus să nu cumpere cartele, să meargă la Poliţie, fiindcă este o înşelătorie. Dar domnul în cauză a început să o certe că nu-l lasă să câştige premiul, că îşi dă cu părerea fără să ştie despre ce este vorba. Din cauză că sunt multe persoane credule, astfel de înşelătorii fac, în continuare, victime”, a explicat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.
“În situaţii în care sunteţi anunţat că aţi câştigat un premiu atractiv, la concursuri de care nu aţi auzit niciodată sau la care nu aţi participat, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi, în acelaşi timp, la 112, cerând ajutorul Poliţiei”, este unul din sfaturile date de oamenii legii. De asemenea, Poliţia recomandă să nu se comunice date confidenţiale prin telefon, mai ales dacă apelul provine de la un număr ascuns.