Coniacul, pentru persoanele cu gusturi mai puţin rafinate, poate părea o băutură alcoolică, din cereale, cu gustul preluat de la butoaiele în care s-a învechit. Dar există şi pasionaţi, aşa cum a observat şi Tony Sachs, blogger pentru „Huffington Post“, care caută mereu aroma perfectă, astfel că devine extrem de importantă calitatea tipului de coniac pe care îl savurează, chiar dacă moftul bahic ajunge să aibă un preţ exorbitant.
Camus Ile de Re, Pierre-Ferrand 1840, Louis Royer Force 53 sunt câteva dintre băuturile spirtoase complexe, delicioase care sunt rezervate bogătaşilor.
„Să treci de la un coniac ca cele de pe rafturile magazinelor, la unul foarte bun, este un moment special. Dar să treci de la un coniac bun la unul dintre cele trei sticle speciale, pe care dacă le-ai cumpăra ai da 40.000 de dolari, este ceva cu totul deosebit. În cazul în care eşti un pasionat băutor de coniac sau doar fan al sticlelor sau al ambalajelor frumoase, colecţionezi băuturi spirtoase rare sau pur şi simplu doreşti să bei puţin coniac de calitate, atunci acestea sunt tipurile de coniac special concepute pentru tine“, explică Tony Sachs.
Una dintre aceste băuturi rafinate este Chapters of Ampersand Et No.1 ce are o vechime de 113 ani, iar o sticlă costă 7.750 de dolari, în prezent mai fiind valabile 300 de sticle. Creat la iniţiativa mai multor oameni de afaceri suedezi, care au dorit să realizeze un produs foarte bun, fondatorii Chapters of Ampersand au mers în oraşul francez Cognac în căutarea de reţete rare. L-au găsit pe Folke Andersson, un maestru care îşi prepara acasă licorile, şi pe Goran Warff, un maestru sticlar specializat în realizarea sticlelor din cristal.
Gust dulce, de struguri, şi o savoare fină, fructată
„Este destul de greu de înţeles cum cineva poate turna într-un pahar fie şi o picătură din această sticlă ce are o formă atât d