Stocul de ser antiviperin este pe terminate în mai multe spitale din ţară. Între timp, numărul celor care ajung la camerele de gardă după ce sunt muşcaţi de viperă este în creştere, în această perioadă. Sursa: Ioan Ghira
Una dintre unităţile medicale în care serul antiviperin este pe terminate este Spitalulul de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. Managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, se aşteaptă ca, în perioada următoare, unitatea medicală să epuizeze stocul de ser antiviperin, iar cel mai probabil va fi nevoit să apeleze la spitalele învecinate.
Numărul de muşcături de viperă a crescut în această perioadă, iar singurul importator de ser antiviperin nu poate onora comanda transmisă decât la finalul lunii august. „Este o perioadă în care creşte numărul de muşcături, oamenii merg mai des la pădure şi de aceea vom fi nevoiţi să cerem de la colegii noştri din spitalele învecinate, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Georgheni”, a spus dr. Demeter Ferenc, pentru Agerpres.
De când a început sezonul de vară, la Spitalul din Miercurea Ciuc s-au prezentat şapte persoane muşcate de şarpe, cărora li s-a administrat ser antiviperin. Fiecărui pacient care se prezintă la spital cu muşcătură de şarpe i se administrează ser antiviperin, chiar dacă nu se ştie exact dacă au fost muşcaţi sau nu de viperă. Medicii motivează că „e mai bine să pierdem un ser antiviperin decât să pierdem o viaţă de om”.
Şi Spitalul de Urgenţă din Focşani, singura unitate medicală din Vrancea care are competenţa de a administra serul antiviperin, mai are pe stoc doar patru doze din acest antidot. Reprezentaţii spitalului spun că au solicitat deja Ministerului Sănătăţii 11 doze de ser.
Serul antiviperin trebuie administrat în 20-30 de minute de la muşcătura de şarpe. În cazul în care nu se poate administra imediat serul, se recomandă aplicarea unui garou deasupra muşcăturii, care să îm