Vicepremierul Daniel Chiţoiu, care este şi ministru de Finanţe, a luat-o înaintea celuilalt vicepremier, Liviu Dragnea, şi a procedat la regionalizarea ANAF. Dar nu oricum, şi pe mai multe paliere, astfel că antifrauda se duce mai la marginea ţării, iar administraţia se ţine mai la centru. Cert este că angajaţii nu sunt în pericol de concediere, poate doar de mutare prin diferite colţuri ale ţării. Decizia Guvernului Ponta vine după ce mai multe sute de angajaţi de la Direcţia Finanţelor Publice Timişoara au protestat faţă de intenţia Executivului de a le muta sediul la Deva.
Guvernul a decis, în şedinţa sa de miercuri, modul în care se organiza şi va funcţiona Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „În cadrul procesului de reorganizare a ANAF au fost vizate două componente majore: redefinirea structurii organizatorice, pe de o parte, şi realocarea corespunzătoare a resurselor umane, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Astfel, ANAF a preluat, prin absorbţie, Autoritatea Naţională a Vămilor, iar Garda Financiară a fost desfiinţată. În schimb, s-a format o structură antifraudă în cadrul ANAF, „cu atribuţii sporite”, alături de direcţii regionale ale finanţelor publice.
Direcţiile generale regionale vor funcţiona în Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti. „Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic”, precizează comunicatul. Astfel, pe 168 km, de la Bucureşti la Braşov, vor funcţiona 3 din cele 8 direcţii regionale.
„Sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limi