Ziua de 27 iulie, notată în calendarul ortodox ca zi a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, este una de mare însemnătate pentru locuitorii comunei Cernăteşti. Sâmbătă, începând cu ora 15.00, la Aldeni, se va desfăşura cea de-a 122-a ediţie a Târgului popular anual Pantelimon, devenit în decursul timpului o sărbătoare populară pentru localnicii din cele opt sate ale comunei, după ce în anul 1891, primarul comunei Aldeni, Gheorghe Bălan, a propus Consiliului comunal înfiinţarea unui bâlci (târg) pentru „a mai trage şi comuna ceva foloase deoarece trecea prin seriose deficite bugetare“.
Consiliul a aprobat şi a hotărât ca acest târg să se ţină pe moşia Scontiţei I Dăscălescu. În primii ani, târgul s-a ţinut în ziua de 13 noiembrie şi a purtat numele Sfântului Ioan Gură de Aur. Dându-şi seama că această dată era prea târzie pentru aprovizionarea populaţiei de iarnă cu zarzavaturi, vase din lemn, articole de îmbrăcăminte, unelte şi alte produse, în jurul anului 1900, acest târg şi-a mutat data calendaristică în sezonul cald, pe 27 iulie, de Sf. Pantelimon, iar de atunci, s-a ţinut fără întrerupere timp de peste 120 de ani. Începând de anul trecut, Consiliul Local Cernăteşti şi Primăria Cernăteşti a luat iniţiativa organizării în paralel şi a unor activităţi cultural-artistice-recreative, cu artişti consacraţi cântecului popular românesc.
În acest an, cunoscutul interpret de muzică pupulară Ionuţ Dolănescu va fi cap de afiş al sărbătorii comunei Cernăteşti. Pe scenă vor mai urca cunoscuţi interpreţi buzoieni. Este vorba despre Ion Băicuş, Gabriela Bolocan, Filofteia Drăghici, Nina Stamate, Diana Ioniţă, Alexandru Petcu, Tatiana Răduţă, dar şi taraful şi ansamblul de dansatori „Plaiurile Mioriţei“ al Centrului Judeţean de Cultură şi Artă, maestra de ceremonii fiind Mădălina Manolache. Sărbătoarea comunei este un bun prilej pentru autorităţile din Cernăteşti