Aproximativ 50 de ingineri din Timişoara vor dezvolta până la sfârşitul anului viitor o tehnologie pentru aplicaţii medicale fără fir de monitorizare a funcţiilor vitale ale pacienţilor în cadrul unui centru deschis ieri la Timişoara de Frontier Silicon, parte a companiei britanice Toumaz Group, cu afaceri de 22 mil. lire sterline în 2012.
În centrul de dezvoltare Frontier Silicon din România, inaugurat ieri la Timişoara, inginerii români vor dezvolta SensiumVitalis, un sistem wireless care monitorizează funcţiile vitale ale pacienţilor internaţi în secţiile de îngrijire cu caracter general.
Sistemul cuprinde un plasture uşor, de unică folosinţă, care monitorizează ritmul cardiac şi respirator şi temperatura pacienţilor, transmiţând datele către aparatura conectată din camerele de gardă / supraveghere sau alte aparate conectate în reţea, detectând şi semnalând în timp real posibile deteriorări ale stării de sănătate.
Investiţia iniţială a companiei britanice pe plan local se ridică la circa un milion de euro, urmând ca ea să ajungă în total la cinci milioane de euro. În această sumă sunt incluse toate costurile, atât cu resursele umane, cât şi cu echipamentele necesare, potrivit reprezentanţilor companiei. Frontier Silicon are deja 10 angajaţi la Timişoara, iar în următoarele şase luni numărul acestora se va dubla, ţinta de 50 de salariaţi urmând să fie atinsă la sfârşitul lui 2014.
Inginerii români vor lucra de asemenea la dezvoltarea noilor generaţii de aparate electronice de larg consum în sistem digital şi la sisteme audio interconectate,
„Alături de Londra, Cambridge, Oxford, Hong Kong şi Tokio, oraşe în care desfăşurăm o parte din operaţiunile companiei Frontier Silicon, am ales Timişoara pentru a construi un centru de inovaţie. O echipă va produce aici aplicaţiile software pentru toate operaţiunile şi sistemele tehnologi