Cazul Hayssam are puternice implicatii atat in politica interna, cat si in politica externa. Este departe de a fi un simplu incident criminal. Sau un obiect de disputa intre socialisti si democrat-liberali. Este mai mult decat o dinamita pusa sub fundul lui Traian Basescu. Si, daca tot vorbim de locatarul de la Cotroceni, este oportun sa semnalam modul deliberat in care acesta a externalizat cazul Hayssam, facand din el un instrument care poate detona atat la Washington, cat si la Moscova. Dar in primul rand la Moscova.
Premierul Victor Ponta se pregateste pentru o vizita, la cel mai inalt nivel, la Kremlin. Ministerul de Externe al Romaniei munceste pe branci pentru a pregati reluarea relatiilor romano-ruse. Atat pentru Federatia Rusa, cat si pentru Bucuresti, momentul ales este de bun augur. Ceea ce altii au stricat, poate repara Ponta. Ei bine, in aceste conditii, Traian Basescu a gasit de cuviinta ca nu strica sa puna un fitil sub relatiile romano-ruse. Si sa-i dea foc. Afirmatia sa, repetata si accentuata, conform careia operatiunea de extragere si aducere la Bucuresti a lui Omar Hayssam este neautorizata, irita Moscova. La culme.
Atunci cand presedintia americana a anuntat ca va permite livrarea de arme insurgentilor sirieni, Moscova a lansat un prim avertisment international. Insistand ca aceasta decizie sa nu fie pusa in opera. Imediat dupa ce NATO a confirmat mesajul lansat de Casa Alba, Moscova a revenit, precizand ca nu va tolera operatiuni neautorizate in Siria. Acum, Traian Basescu anunta insistent ca tocmai a avut loc o asemenea operatiune neautorizata. Constand in "extragerea" din Damasc a lui Hayssam. Si, tot posibilul, si in livrarea unor importante transporturi de automate Kalasnikov, produse la Cugir, in mod direct sau indirect, cu destinatie finala Siria. La insurgenti? Sau si la insurgenti si autoritatilor de la Damasc? @N