Miza acestuia: salariul de însoţitor al tatălui pentru fiul care împlinise 18 ani. Totul pleacă de la o situaţie controversată: după majorat, deşi autiştii rămân la fel de neajutoraţi, statul nu le dădea dreptul la însoţitor plătit.
O familie de ieşeni a câştigat lupta dusă cu sistemul românesc de asistenţă socială. Ioan Apetrei a dat în judecată instituţiile statului, după ce băiatului său, diagnosticat cu autism, nu i s-a mai dat dreptul la asistent personal. Timp de un an, de când a împlinit Andrei 18 ani, tatăl acestuia nu a mai primit suma de circa 700 de lei lunar, de care beneficia până atunci, pentru că era însoţitorul fiului. Cu ajutorul Asociaţiei Naţionale a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România, (ANCAAR) filiala Iaşi, care le-a asigurat un avocat, Ioan Apetrei a dat în judecată DGASPC şi Ministerul Muncii, pentru a primi banii care i se cuvin. După un proces lung, sentinţa judecătorilor a decis în favoarea ieşenilor. Astfel, statul trebuie să achite familiei Apetrei suma de circa 9.000 de lei, reprezentând restanţe sume aferente pensiei de însoţitor, pentru toată perioada în care le-a fost sistat acest drept.
Şi-a dat în judecată şi fiul
„Sperăm să nu se facă recurs, iar în cazul în care se face, să fie tot o sentinţă favorabilă pentru noi. Ioan Apetrei trebuia să primească aproximativ 700 de lei lunar, pentru că-i purta de grijă fiului. Acum, statul va trebui să-i dea banii care s-au strâns timp de un an“, a declarat Carmen Ghercă, preşedintele ANCAAR Iaşi. Familia Apetrei nu se află la primul proces pe care l-a câştigat. Deşi pare aberant, aceştia şi-au dat anul trecut în judecată şi propriul fiu, pentru a-l pune sub interdicţie. Doar aşa, tatăl ar fi avut dreptul de a fi reprezentantul legal al băiatului şi de a lua toate deciziile în locul său şi ar fi fost numit asistentul lui personal, beneficiind implicit de pe