După Bruxelles, ministrul de externe al Republicii Moldova, d-na Natalia Gherman s-a dus la Moscova pentru convorbiri cu omologul său rus Serghei Lavrov. Iar pe agendă s-au aflat problemele cele mai importante, în acest moment, în relaţiile bilaterale: Transnistria şi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Mai precis, ce impact va avea acordul de asociere la Uniunea Europeană şi implicit cel de liber schimb asupra relaţiilor economice, energetice sau legate de migraţie dintre Republica Moldova şi Rusia? Pentru că un impact va avea şi unul chiar semnificativ.
Natalia Gherman s-a dus la Moscova cu un mesaj ferm. Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ea a declarat că integrarea europeană este o cale sigură aleasă de Republica Moldova şi sprijinită de majoritatea populaţiei ei:
„Procesul integrării europene este pentru noi modelul optim de modernizare şi dezvoltare a ţării noastre. Noi credem că integrarea europeană ne va aduce transformările necesare pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din stânga Nistrului. De toate rezultatele vor beneficia şi locuitorii de peste Nistru – noi suntem absolut pregătiţi pentru asta”, a punctat şefa diplomaţiei moldoveneşti.
Serghei Lavrov a fost întrebat dacă este gata Rusia să accepte această alegere a Moldovei:
„Noi pornim de la o singură premisă: Moldova este un stat suveran. Dar mizăm pe aceeaşi atitudine din partea tuturor ţărilor, inclusiv a celor europene”, a răspuns răspicat şeful diplomaţiei ruse.
Asta nu înainte de a aduce vorba despre nevoia unor consultări suplimentare între Rusia şi Moldova, înainte de summitul de la Vilnius, referitoare la cea ce a numit „impactul” acordurilor care vor fi discutate acolo asupra relaţiilor moldo-ruse. Ar putea fi afectate atât raporturile economice, e