Sute milioane de lei primesc cetăţenii care au terenuri în Roşia de Amaradia, acolo unde va începe noul front de lucru spre Olteţu. Zeci de hectare de teren de la cetăţeni vrea să cumpere CE Oltenia pentru a continua excavarea în zonă. Primarul Liviu Cotojman nu îşi explică decizia unităţii miniere de a excava cărbune de la o adâncime mai mare în perimetrul Ruget, în contextul în care există cărbune la o adâncime mai mică în perimetrul Bustuchin, care aparţine tot de Roşia de Amaradia.
Reporter: Care mai este situaţia Carierei Seciurile?
Liviu Cotojman: Pregătim acea vehiculare a excavatorului spre perimetrul Olteţu, în ideea ca unitatea minieră să aibă continuitate, altfel suntem declaraţi şi închişi de săptămâna trecută. Am înţeles că s-au alocat şi 80 de miliarde pentru închiderea carierei şi cei de la unitatea minieră de pe raza localităţii nu ştiu efectiv ce să facă cu benzile. Le demontează şi le duc în depozit sau le montează pe traseul acesta de deschidere a unui nou perimetru. Am identificat cetăţenii, angajaţii de la compartimentul agricol au lucrat în ultima perioadă aproape numai pentru unitatea minieră.
Rep.: Despre ce suprafeţe este vorba şi în ce mod vor fi achiziţionate de CEO?
L.C.: Am înţeles de la unitatea minieră merge pe varianta să achiziţioneze terenurile prin cumpărare, pentru că se preconizează o activitate minieră de circa 20 de ani. După ce vom face evaluarea terenului vom trece efectiv la achiziţie. Sunt 30 de hectare suprafaţa care ar urma a fi cumpărată de unitatea minieră de la proprietari. Dacă nu reuşim să punem în practică această variantă se poate considera încheiată activitatea la unitatea minieră de la Roşia de Amaradia.
Rep.: Vor cetăţenii să vândă terenurile?
L.C.: Cu siguranţă cetăţenii vor accepta toţi, chiar oferă un preţ atractiv pentru ei, am înţeles că oferă până la 400 de milioa