Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
“Este încurajator faptul că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, au susţinut reprezentanţii ACUE, conform comunicatului.
Angajaţii din industria chimică au protestat de câteva ori împotriva majorărilor de preţ suferite din cauza liberalizării la gazele naturale, în timp ce industria siderurgică s-a plâns că scumpirile afectează competitivitatea companiilor.
Protecţie la insolvenţă
Societăţile de utilităţi mai doresc şi modificarea procedurilor de insolvenţă, prin care clienţii aflaţi în astfel de proceduri să fie obligaţi să-şi achite datoriile.
„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 milioane de lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă. Reprezentanţii ACUE au explicat că operatorii sunt forţaţi să furnizeze pe o durată de timp nedefinită gaze şi electricitate clienţilor aflaţi în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru