Deși Guvernul prognozează creșterea economiei punându-și speranțele într-un an agricol bun, rezultatele înregistrate de acest sector anul trecut aruncă o perspectivă sumbră asupra rezultatelor din 2013. Sursa: Codrin Prisecaru
Fermierii spun că recolta din acest an va fi mai bună comparativ cu 2012, însă nu se va ridica la nivelul înregistrat în 2011. Numai că, la capitolul productivitate, România se clasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, iar sectorul de procesare, cel care ar genera plus valoare producției realizate de fermierii români, și cel al serviciilor conexe sunt deficitare, potrivit Cadrului Național Strategic Rural.
Față de 2011, producţia ramurii agricole a scăzut cu 21,9% pe fondul diminuării recoltei cu peste 30% și producţiei animale cu 0,6%, potrivit datelor preliminare publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). La capitolul servicii agricole, scăderea consemnată de Statistică este de aproape 5%.
Ca valoare exprimată în prețuri curente, producţia agricolă s-a ridicat la 64,25 miliarde lei, din care 40,16 miliarde de lei reprezintă valoarea producţiei vegetale. Producția animală s-a cifrat la 23,55 miliarde de lei, în vreme ce valoarea serviciilor agricole la 52,5 milioane de lei.
Dacă ponderea producției vegetale s-a diminuat anul trecut până la 62,5%, ponderea producției animale a sporit la 36,7%. Ponderea producţiei de servicii agricole s-a păstrat în 2012 la același nivel ca și în 2011, de 0,8%.
În ceea ce priveşte producţia vegetală, anul trecut ponderea culturilor de legume şi pepeni a crescut cu 5,2 puncte procentuale, iar a culturilor de plante de nutreţ cu 2,0 puncte procentuale, în timp ce ponderea culturilor de cereale şi de cartofi a scăzut cu 5,2 puncte procentuale, respectiv cu 4,7 puncte procentuale.
În cazul producţiei animale, la păsări şi