La UMF se susţine astăzi testul grilă. La „Cuza“, ultimele emoţii în privinţa locurilor fără taxă. La UTI şi USAMV, înscrierile continuă.
UMF - Peste 2.500 de tineri vor susţine astăzi testul grilă în baza căruia se face admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Cei mai mulţi dintre ei, 1.090, se întrec pentru un loc la medicină generală, acolo unde concurenţa la buget este de aproape 4 candidaţi pe loc. Pentru specializările medicină, medicină dentară, asistenţă medicală generală, balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, tehnică dentară, asistenţă dentară, nutriţie şi dietetică, absolvenţii de liceu vor da test din biologie de clasa a XI-a (anatomia şi fiziologia omului) sau din chimie organică. Au avut de ales şi candidaţii la specializarea asistenţă de farmacie: biologie de clasa a IX-a (botanică) sau chimie organică. Singurii care au fost constrânşi să aleagă chimia au fost cei înscrişi la farmacie.
Străini - Pe de altă parte, în afara celor 702 locuri la buget şi 509 cu taxă, UMF a mai scos la concurs câteva sute de locuri pentru candidaţii străini, care achită taxa de studiu în valută. Aproximativ 650 de astfel de concurenţi vor fi admişi pe aceste criterii, termenul-limită de primire a dosarelor fiind 15 august - data poştei, sau 23 august, însemnând data înregistrării în UMF pentru dosarele aduse personal la universitate. Admiterea nu presupune examen, ci o echivalare a diplomelor de studiu, iar media finală este calculată după un algoritm care ia în considerare notele de la bacalaureat, susţinerea la examenul de bacalaureat a probelor de biologie, fizică, chimie sau matematică, distincţii şi premii la olimpiade sau concursuri şcolare, certificatul recunoscut internaţional care atestă cunoaşterea limbii în care urmează să studieze, dovada unei activităţi extracurriculare şi prezentarea unei scrisori de recomandare de la liceul absolvi