CE a prezentat miercuri noile norme propuse în ceea ce priveşte serviciile de plată şi comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizând limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.
Astfel, Comisia vizează reducerea costurilor suportate de retaileri pentru plăţile cu cardul, în speranţa că economiile vor fi transferate mai departe, către consumatori, prin reducerea preţurilor la vânzarea cu amănuntul.
"Astăzi, piaţa plăţilor din UE este fragmentată şi presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-ul UE, şi anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu şi-l poate permite. Propunerea noastră va promova piaţa unică digitală prin garantarea de plăţi pe internet mai ieftine şi mai sigure, atât pentru comercianţii cu amănuntul, cât şi pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între pieţele naţionale ale plăţilor şi vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane", a declarat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, într-un comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).
La rândul său, vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, a afirmat că noile norme propuse de Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, împiedicând apariţia comisioanelor excesive.
"Comisioanele interbancare plătite de comercianţii cu amănuntul se răsfrâng asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai că nu sunt conştienţi de acest lucru, ci sunt chiar încurajaţi, prin sisteme de retribuţie, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creşterea exc