Guvernul de la Beijing a interzis instituţiilor de stat din China să-şi mai construiască clădiri de birouri în următorii cinci ani, intensificând astfel o campanie de măsuri de auteritate care are ca scop împiedicarea decăderii morale a elitei partidului comunist chinez, dar care şi-a pus deja amprenta pe creşterea economică, scrie Financial Times.
Interdicţia de a construi clădiri de birouri a intrat în vigoare imediat după ce a fost adoptată de către Consiliul de Stat, executivul chinez, şi se aplică şi lucrărilor de extindere a unor clădiri deja existente.
„Trebuie să ne folosim resursele limitate pentru dezvoltarea economiei şi îmbunătăţirea vieţilor oamenilor“, a notat guvernul.
Campania de austeritate a Chinei - spre deosebire de cele din Occident, declanşate de reducerea cheltuielilor bugetare - este cauzată în principal de hotărârea noii conduceri a ţării de a împiedica ceea ce consideră a fi deteriorarea standardelor morale ale elitei partidului comunist, potrivit cotidianului britanic.
Prima decizie luată de preşedintele Xi Jinping după ce a venit la conducerea partidului la sfârşitul anului trecut a fost să interzică banchetele fastuoase, recepţiile oficiale, cheltuielile exagerate pentru călătorii şi alte asemenea „beneficii“ ale oficialilor statului, care au înrăutăţit percepţia populaţiei privind autorităţile.
Măsurile de austeritate au avut un impact vizibil asupra economiei, încetinind creşterea consumului în prima jumătate a anului şi afectând vânzările producătorilor de bunuri de lux din toată lumea.
Beijingul a mai încercat în trecut să oprească autorităţile locale să-şi mai construiască birouri uriaşe, însă succesul a fost limitat. Chiar şi în zonele rurale ale Chinei, autorităţile locale din oraşe şi chiar sate şi-au construit clădiri mari de birouri, copiind clădirea Capitoliului din SUA sau palate din E