Programele de relaxare cantitativă lansate de Rezerva Federală Americană ar trebui să se termine întrucât deja creează distorsiuni majore de preţ în piaţa instrumentelor cu venit fix, a declarat, pentru CNBC Asia, Hans Olsen, Chief Investment Officer la banca britanică Barclays. Acesta consideră că mai degrabă, în această perioadă, reprezentanţii băncii centrale a SUA vor fi prudenţi şi nu vor anunţa o încetare a achiziţiilor de active financiare din pieţele secundare. Totuşi, aceştia ar trebui să se gândească la faptul că atunci când tipăreşti 85 miliarde dolari pe lună nu creezi mai multe locuri de muncă, ci doar "minunate baloane de săpun pe active", spune Olsen. El consideră că aceste programe ar trebui să fie oprite pentru ca pieţele să găsească valorile de piaţă în funcţie de fundamente, şi nu de tipărirea de bani.
Dacă randamentele titlurilor de stat americane ar fi calculate după metodologia în care sunt evaluaţi multiplii în piaţa de acţiuni, atunci s-ar vedea că pe segmentul bondurilor guvernamentale au fost atinse niveluri care ar face ca bula speculativă din anul 2000 de pe Bursa de la New York să pară ca o zi de plajă, a mai spus oficialul de la Barclays. "Cu cât mai devreme ne vom întoarce la un mecanism de piaţă pentru aflarea preţurilor pe segmentul instrumentelor cu venit fix, în special în domeniul creditului, cu atât mai bine va fi şi cu atât mai sustenabil", a conchis Olsen.
Programele de relaxare cantitativă lansate de Rezerva Federală Americană ar trebui să se termine întrucât deja creează distorsiuni majore de preţ în piaţa instrumentelor cu venit fix, a declarat, pentru CNBC Asia, Hans Olsen, Chief Investment Officer la banca britanică Barclays. Acesta consideră că mai degrabă, în această perioadă, reprezentanţii băncii centrale a SUA vor fi prudenţi şi nu vor anunţa o încetare a achiziţiilor de active financiare din pieţele sec