Intrarea în curtea UMF Carol Davila a fost, ieri, sub asediul a mii de părinţi şi de viitori studenţi, care au aşteptat cu sufletul la gură să afle dacă vor deveni sau nu medici. Agitaţia a atins cote maxime în jurul prânzului, când tinerii au ieşit din examene, iar trotuarele din faţa instituţiei s-au dovedit neîncăpătoare.
Pentru unii, ieri a fost o zi excelentă, în ciuda temperaturilor caniculare, pentru alţii însă, tensiunea a amplificat emoţiile, astfel încât zeci de candidaţi au ieşit plângând din sălile de examen.
Absolvenţii care s-au înscris la una din specializările de la “Carol Davila” au avut teste din chimie şi din biologie şi se pare că tocmai prima le-a dat multora bătăi de cap. Pe deasupra, concurenţa a fost acerbă - nu a mai fost o asemenea bătaie pe locuri încă de dinainte de 1989. Mai mult de 9 candidaţi pe loc
La Facultatea de Medicină, unde există 432 de locuri finanţate de la buget, au fost 2.262 de candidaţi, iar la Facultatea de Medicină Dentară, unde s-au alocat 131 de locuri subvenţionate de stat, s-au înscris 1.280 de candidaţi. Record total la şomajul pentru liceeni!
Ghinioniştii care nu au luat examenul de bacalaureat au găsit o alternativă în ajutorul de şomaj. Astfel, de la începutul acestei luni până acum, peste 17.000 de absolvenţi au solicitat deja indemnizaţia de şomaj.
Aceştia pot obţine indemnizaţia de şomaj dacă în 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu. Îngrijorător este faptul că miilor de tineri care vor încasa indemnizaţie de şomaj li se alătură şi miile de disponibilizaţi anunţaţi de stat - 3.000 de oameni de la ANAF, 2.000 de ceferişti şi 3.600 de poştaşi.