Pe măsură ce infrastructura Internetului se îmbunătăţeşte în ţările mai puţin dezvoltate şi viteza de navigare creşte, infracţionalitatea cibernetică capătă şi mai multă amploare, potrivit raportului „Starea Internetului“, prezentat de compania de cloud computing Akamai.
Potrivit raportului, în primul trimestru al acestui an, viteza medie a conexiunii de internet a crescut cu 17% faţă de anul trecut, ajungând la 3,1Mbps.
Unele ţări, precum Ecuadorul, Guatemala, Irakul şi Indonezia au înregistrat creşteri substanţiale. Şi viteza de vârf medie la nivel global a crescut cu 36% faţă de anul trecut, ajungând la 18,4Mbps.
Cea mai bună viteză o o au sud-coreenii, având o conexiune medie de 14,2Mbps. România se află pe locul 15 în top, cu numai 7,5Mbps.
Totuşi, o mai bună infrastructură a Internetului nu aduce numai beneficii. De exemplu, Indonezia a reuşit să ajungă pe locul doi în topul ţările din care provin atacurile informatice, cu 20%, faţă de aproape 0%, în ultimul trimestru al anului trecut. China se situează în continuare pe primul loc, cu 34%.
Asia este responsabilă pentru aproape 68% din toate atacurile cibernetice din lume. Şi hackerii români au reuşit să intre în top 10.
România se află pe poziţia a 9-a, fiind responsabilă pentru 2% din toate atacurile ce au loc la nivel global. În raportul Akamai au fost incluse 117 ţări şi regiuni din întreaga lume.
La capitolul internet mobil, ţara noastră nu stă bine deloc. În ciuda investiţiilor în infrastructură, România se situează pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene când vine vorba de viteza medie a conexiunilor mobile. Astfel, în timp ce viteza medie în ţara noastră este de 1,1Mbps, australienii se bucură de 7,6Mbps.
Citeşte concluziile raportului aici şi vezi un infografic detaliat aici.
Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adev