România a solicitat Comisiei Europene (CE) derogare până în aprilie 2014 pentru deschiderea benzii de 800 MHz pentru tehnologia 4G, întrucât aceasta a fost folosită pentru funcţionarea unor echipamente de comunicaţii ale Ministerului Apărării Naţionale. Între timp, banda de 800 MHz a fost eliberată şi a început să fie acordată furnizorilor pentru testarea tehnologiei 4G, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) remis miercuri Agerpres.
‘Implementarea 4G în Romania este una dintre cele mai avansate din Europa, iar derogarea la care face referire comunicarea CE nu are impact asupra implementării 4G şi a accesului la internet de bandă largă, pe care toţi operatorii mobili din România le implementează deja în frecvenţele 900, 1.800 şi 2.100 MHz’, informează comunicatul ANCOM.
Autoritatea precizează că în România a existat o circumstanţă specială, acceptată de CE, respectiv faptul că banda de 800 MHz a fost folosită pentru funcţionarea unor echipamente de comunicaţii ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pentru eliberarea acestei benzi fiind necesare fonduri care au fost obţinute prin licitaţia din 2012.
În perioada august-septembrie 2012, ANCOM a organizat o licitaţie pentru acordarea de noi drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz. Ca urmare a rezultatelor licitaţiei, trei operatori de reţele de comunicaţii mobile au dobândit drepturi de utilizare a unor blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz. Caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de selecţie prevede însă că serviciile de comunicaţii electronice în banda de 800 MHz vor începe să fie furnizate în aprilie 2014.
‘După licitaţie, România a solicitat practic derogare până la termenul intrării în vigoare a licenţelor, aprilie 2014, dar, printr-o bună cooperare