Medicii care lucrează în spitale vor avea de ales între trei modalităţi de plată, începând de anul viitor. În primul rând, medicul va avea garanţia că stă în spitalul public cu normă întreagă şi munceşte şapte ore, pe care le prevede codul muncii. Dacă vrea însă să fie numai angajatul spitalului, poate să muncească şi la unele secţii private care vor fi în spitalul public. Un motiv pentru care statul schimbă grila de salarizare este şi din cauză că mulţi pacienţi ajung să fie plimbaţi între spitalul public şi cabinetele private. A doua opţiune este ca medicul să lucreze în spitalul public numai o jumătate de normă, iar cealalată jumătate în altă parte. Condiţia este însă ca medicul să nu plimbe pacienţii dintr-o parte în alta după propriile interese.
Ministerul oferă şi posibilitatea ca medicii să-şi negocieze salariul cu managerul spitalului. Astfel, acesta va putea să facă operaţii în orice spital din ţară doreşte şi să îşi negocieze tariful.
Conform Ministerului Sănătăţii şefii de secţie, directorii medicali şi managerii spitalelor vor fi cei care vor evalua criteriile de competenţă ale fiecărui medic în parte.
Ca să facă rost de bani pentru astfel de salarii, ministerul propune o redistribuire a medicilor între spitale. Proiectul de lege este în discuţie şi, dacă este votat de Parlament, ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Ministrul Sănătăţii cere personalului medical din spitale să renunţe la aroganţă şi să trateze pacienţii cu mai multă umanitate
În cadrul unei videoconferinţe susţi-nute cu managerii spitalelor publice, în urmă cu câteva luni, conducerea Ministerului Sănătăţii le-a atras atenţia acestora în legătură cu problemele existente în unităţile sanitare pe care le administrează. Ministerul a criticat dur activitatea managerilor unităţilor sanitare, cerându-le acestora corectitudine, profesionalism, trans