Exact ca în cazul oricăror activităţi ilegale, este greu de estimat paguba pe care infracţiunile cibernetice le porduc în vistieria statului. Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale din Statele Unite ale Americii estimează că, anual, economia americană pierde 100 de miliarde de dolari din cauza acestor activităţi.
Estimarea specialiştilor de la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale din Statele Unite ale Americii (SUA) este de fapt mai scăzută decât se credea anterior, asta pentru că cercetătorii au folosit în acest studiu o metodologie nouă pentru a calcula pagubele financiare produse de infracţiunile cibernetice.
Potrivit raportului, în ficare an economia americană pierde 100 de miliarde de dolari şi 508.000 locuri de muncă din cauza acestor activităţi ilegale.
La începutul lunii mai, şapte americani au fost arestaţi după ce au furat 45 de milioane de dolari de la două bănci din Orientul Mijlociu prin infracţiuni cibernetice. Ei au spart sistemele mai multor firme de procesare a cardurilor de credit, au furat informaţiile şi au retras bani din bancomate răspândite în 27 de ţări. Pentru capturarea bărbaţilor, anchetatorii americani au colaborat şi cu autorităţile din România.
Cazul este considerat unul dintre cele mai mari jafuri bancare din punctul de vedere al sumei furate.
Operaţiunea a impresionat însă prin rapiditate şi volumul uriaş al tranzacţiilor. În doar 10 ore, hackerii au sustras peste 40 de milioane de dolari prin 36.000 de tranzacţii la bancomate din 24 de ţări.
„În locul armelor şi al măştilor, această organizaţie de infracţiuni cibernetice a folosit laptopuri şi internetul”, a explicat Loretta Lynch, procurorul din Districtul de Est al New York-ului. „Mişcându-se la fel de rapid precum datele pe internet, organizaţia şi-a făcut drum din sistemul