Aşa a fost în fiecare an: când a plouat şi s-a făcut producţie, preţul produsului a fost mic. Şi invers, când a bântuit seceta: producţie mică, preţ bun de valorificare. Acesta este mecanismul pieţii în această zonă. Un buletin al Ministerului Agriculturii din prima decadă a lunii iulie afişa pe zona Banat un preţ de 89 de bani/kg de grâu, 85 de bani pe Muntenia. La noi la Tulcea, zilele acestea preţul grâului oscila între 65 de bani şi 7 bani per kilogram. Mic faţă de aşteptările fermierilor, cam la jumătate faţă de anul trecut, an secetos, şi cu mult sub cel din 2011, an agricol bun. Şi, probabil, va continua să se menţină scăzut până când şi cel mai mic producător va putea să-şi depoziteze produsul şi să-l vândă atunci când prinde un preţ bun. La cât oferă angrosiştii acum fermierul bagă în buzunar sub costuri, în condiţiile în care a cheltuit pe hectarul de grâu în jur de 3.000 de lei. Iar dacă el nu scoate măcar un 3.500-4.000 kg/ha, pierderea e sigură. Ce avem noi aici la Tulcea, de grâul 2013 vorbind, redăm mi jos.
Tulcea scoate, în medie, 3.000-3.500 kg/ha
Sunt zone în judeţ unde fermierii au recoltat 4 tone şi peste 4 tone/ha, dar şi zone, podişul Casimcei, de exemplu, unde au scos 2.000-2.500 kg. Per total, o producţie bună de grâu- apreciază şeful Direcţiei Agricole, ing. Radu Romul Vasile. La acest moment, conform statisticii Direcţiei Agricole, grâul este recoltat pe 90% din suprafaţa semănată, iar circa 70% se vinde imediat, de regulă la samsari, alte cantităţi pleacă imediat în baza contractelor. Dincolo de anul favorabil, Radu Romul Vasile pune producţia „bună spre foarte bună” şi pe seama dotării tehnice din exploataţiile agricole şi a aplicării tehnologiei.
„Nu se mai face agricultură după ureche cam pe niciunde. Majoritatea fermierilor au achiziţionat tractoare şi utilaje agricole de mare randament, aplică tehnologia de cultură,