Braşovenii care vor să îşi clădească o casă nu îşi mai pot obţine autorizaţia de construcţie, dacă nu le prezintă inspectorilor Primăriei şi un raport de audit energetic. Nu în ultimul rând, odată cu finalizarea lucrărilor, proprietarul trebuie să prezinte certificatul de performanţă energetică a clădirii, elaborat de auditori energetici atestaţi.
În Braşov sunt, în acest moment, 53 de auditori energetici autorizaţi, lista acestora putând fi găsită pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale. „Încă de la demararea construcţiei, conform Legii 372/2005, privind performanţa energetică a lucrărilor, trebuie efectuat acest audit energetic, care reprezintă o estimare între consumul de energie şi pierderile care vor exista. Totodată, pentru ca proprietarul să obţină Certificatul de urbanism de dare în folosinţă, trebuie să prezinte certificatul de performanţă energetică, elaborat de un evaluator autorizat”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Ştii astfel cât te costă întreţinerea
Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului construcţie şi instalaţiile aferente, locuinţa se încadrează într-o clasă de performanţă energetică şi de mediu, acordându-se totodată şi o notă energetică. Prin conţinutul său, certificatul poate oferi unui cumpărător sau chiriaş prezumtiv informaţii privind consumul de energie în condiţii standardizate (deci la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere), şi, totodată, acesta poate să-şi facă o idee cu privire la suma pe care ar trebui să o cheltuiască pentru a aduce locuinţa la parametri optimi.
Nu în ultimul rând, din 20 iulie, contractul de vânzare-cumpărare şi chiar cel de închiriere vor putea fi anulate, dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Potrivit legii care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, certificatul energetic va trebui prezenta