În judeţul Iaşi, rata de pomovare la examenul de definitivare în învăţământ este de 46,08 %. 153 de candidaţi din cei 332 care au susţinut proba scrisă din cadrul examenului de definitivat au reuşit să obţină cel puţin nota 8, aşa cum prevede metodologia. A fost înregistrată o singură notă de 10, obţinută de Besliu Lavinia Lidia, profesoară de istorie la Colegiul "Richard Wurmbrand".
Cele mai mici note au fost obţinute la chimie şi educaţie muzicală, şi anume 2, respectiv, 2,35. Primul eşec a fost înregistrat de către o profesoară de la Liceul tehnologic din Ţibăneşti, iar cel de-al doilea de către Pavelică Şerban, fratele directorului de la Palatul Copiilor. În aceeasi instituţie Pavelică Şerban coordonează cercul de vioară.
"Examenul de definitivare in invatamant este cu siguranta unul foarte serios, care trebuie pregatit din timp. Nota 8 reprezintă un prag ridicat, greu de atins pentru profesorii fara multa experienta la catedra, mai ales din cauza celor 3 puncte alocate subiectului de metodica. Astfel, este posibil ca o teza cu punctaj mare la subiectele de specialitate sa nu obtina nota 8 din cauza subiectului de metodica", a subliniat Sabina Manea, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar.
Anul trecut, rata de promovare pe Iaşi înainte de contestaţii era de 71,16%, 190 de profesori din cei 267 care au susţinut proba scrisă fiind notaţi cu cel puţin 7.
VEZI REZULTATELE candidaţilor la proba scrisă în JUDETUL IASI
Peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.
Din cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuni