Activităţile Parlamentului bulgar au fost anulate miercuri, din cauza protestelor de stradă. Mai mulţi parlamentari şi miniştri au fost blocaţi în clădire de către manifestanţi furioşi, marţi seară. Aproximativ 20 de persoane au fost rănite în confruntări, în momentul în care Poliţia a încercat să extragă demnitarii din sediul Parlamentului.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Timp de opt ore, în cursul nopţii, Parlamentul bulgar a fost asediat de demonstranţi antiguvernamentali. Cu prilejul dezbaterilor pe marginea actualizării bugetului, în clădire s-au aflat mai mulţi miniştri, deputaţi, lideri sindicali, reprezentanţi ai patronatului şi ziarişti. În ciocnirile care au însoţit tentativa nereuşită de evacuare a unui grup de deputaţi au fost răniţi câţiva tineri şi jandarmi. În apropierea Parlamentului au apărut baricade.
La ora patru, un grup numeros de jandarmi a împins protestatarii spre clădirea Universităţii de stat şi a făcut posibilă evacuarea celor asediaţi.
Preşedintele Plevneliev a adresat un apel protestatarilor să-şi menţină acţiunile în cadrul paşnic şi civilizat care a impresionat Europa timp de 40 de zile.
Liderul socialist, Serghei Stanişev, a văzut în spatele acţiunilor violente scenarii de destabilizare şi încercări de a se coopta la guvernare partidul lui Boiko Borisov. Stanişev a respins varianta anticipatelor. Alţi lideri socialişti însă au acceptat în principiu organizarea alegerilor în mai 2014, concomitent cu cele pentru Parlamentul european.
Fostul premier şi liderul Opoziţiei, Boiko Borisov a cerut demisia imediată a Guvernului şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională.
Una dintre cele două confederaţii sindicale a salutat ideea anticipatelor. Procurorul general a avertizat că alegeri noi cu cod electoral vechi vor putea fi urmate de proteste şi mai violente. Mâine-p