Aproximativ 17.500 absolvenţi s-au înregistrat pentru indemnizaţia de şomaj, în primele trei săptămâni din luna iulie, de peste patru ori mai mulţi decât în luna precedentă, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), inclus în proiectul european 'Fii informat!'.
Dintre cei 17.501 de absolvenţi înregistraţi în perioada 1-21 iulie, 16.297 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 840 - din învăţământul universitar.
În luna precedentă, pentru a primi indemnizaţia de şomaj s-au înregistrat la serviciul public de ocupare 3.970 absolvenţi, dintre care 3.404 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 din învăţământul universitar. ANOFM şi structurile sale teritoriale mai oferă absolvenţilor informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită.
Absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj în cazul care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă şi dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat. De asemenea, indemnizaţia se acordă de la data absolvirii şcolilor speciale, pentru persoane cu handicap.
Data absolvirii este prima zi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul documentului nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă la cerere, pe o perioadă de şase luni, şi are valoarea de 250 lei pe lună, reprezentând 50% din indicatorul social de referinţă. Indemnizaţia poate fi solicitată în ce