Tinerii care vor să primească indemnizaţia de şomaj, trebuie să facă dovada că în 60 de zile de la absolvire nu au găsit de muncă
Oficialii A.J.O.F.M. reclamă dezinteresul directorilor de şcoli, care ar trebui să îi informeze pe adolescenţi ce au de făcut pentru a primi ajutorul financiar
Dacă ai terminat liceul sau facultatea, ai la dispoziţie 60 de zile pentru a te înscrie la o instituţie de învăţământ superior sau pentru găsirea unui loc de muncă. Dacă în perioada menţionată nu se întâmplă niciuna din cele două acţiuni, atunci persoanele în cauză au dreptul de a primi indemnizaţia de şomaj. Acest lucru este prevăzut de Legea 72/2002, actualizată, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. La articolul 17, alineatul 2 scrie: „Sunt asimilate şomerilor persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ, dacă îndeplinesc următoarele condiţii: a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale“.
Nici aşa nu este uşor să devii şomer! Persoanele prevăzute de articolul de lege prezentat mai sus trebuie ca, atunci când îşi depun dosarul pentru şomaj, să facă dovada că, imediat după absolvire, nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă. Termenul pe care îl au dispoziţie este de 60 de zile de la absolvire.
Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ pe o perioadă de şase luni şi este o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data stabilirii acesteia. În momentul de faţă, indemnizaţia de şomaj în cazul persoanelor care au încheiat o formă de învăţământ, este de 250 de lei.
De menţionat că această indemn