4% dintre angajaţii din administraţia centrală ar urma să fie disponibilizaţi, conform Ordonanţei de Urgenţă 77/2013. Ministerele care au în vedere restructurări sunt cel al Agriculturii, Afacerilor Interne, Dezvoltării Regionale, Economiei, Educaţiei Naţionale, Finanţelor Publice, Muncii, Mediului, Sănătăţii, Transporturilor, cât şi Secretariatul General al Guvernului.
Deşi Ordonanţa de Urgenţă 77/2013, precizează clar de unde se fac disponibilizările, rămân sub semnul întrebării criteriile după care sunt aleşi cei care urmează să fie concediaţi. Opoziţia acuză spunând că este vorba despre o "epurare politică" şi că ar urma să fie concediaţi în lunile august şi septembrie circa 6.000 de funcţionari publici, Acesta fiind doar primul val de disponibilizări.
Premierul Victor Ponta dezminte şi spune că Guvernul nu va da afară zeci de mii de oameni. "Am văzut că «zeci de mii de oameni» dăm afară astăzi. Nu dăm afară zeci de mii de oameni, desfiinţăm cele 60.000 de posturi vacante, care însemnau în general mai multe posturi de conducere. Nu ne atingem nici măcar de posturile vacante din sănătate şi educaţie, însă în acest fel trecem la regulă «unu la unu». Dacă vor pleca până la finalul anului cei 2.800 din aparatul central, din toate ministerele, Secretariatul General al Guvernului, cred că e un lucru bun sau, cel puţin, pentru un politician de dreapta e un lucru bun. Noi, cei de stânga, nu suntem foarte fericiţi că mai restructurăm aparatul public", a afirmat Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Luna trecută Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, disponibilizarea angajaţilor din zece ministere, prin eliminarea a aproape 3.000 posturi, echivalent a 4% din numărul de functionari. Vor fi desfiinţate posturile vacante din administraţia centrală şi locală, nu şi de la cabinetul demnitarilor, fiind redus totodata numărul