Zile de sărbătoare la Ampoiţa, în perioada 26-28 iulie, cu ocazia „Festivalului Secerişului”. Localnicii păstrează şi în acest an o tradiţie transmisă de veacuri, menită să marcheze începutul secerişului. În casa celui mai gospodar localnic va ajunge simbolul acestei tradiţii, o cunună împletită din spice de grâu şi flori. Ca în fiecare an veţi putea gusta şi din tradiţionalele preparate din făină prezentate la concursul gastronomic, dar şi produse tradiţionale specifice zonei văii Ampoiului, plăcinte, ţuică de prune, dulceţuri, murături toate pregătite de gazde, la Pensiunea „Izvorul Muntelui” din Ampoiţa. De asemenea, nu va lipsi nici muzica populară, invitatul special al acestui eveniment fiind Gheorghe Turda.
Obiceiurile agrare în zona locuită de mocani la poalele Munţilor Apuseni sunt bine păstrate şi acum. În satele Ampoiţa, Feneş, Cricău, Bucerdea Vinoasă şi Cergău este încă păstrat obiceiul clăcilor pentru recoltarea păioaselor. Împletitul şi purtatul cununii de spice este punctul culminant al zilei de muncă.
Din spicele de grâu, flori şi sânziene, fetele tinere ajutate de femeile cu experienţă vor împleti cununa, un obicei foarte vechi, cu adânci semnificatii în viaţa satului din Ampoiţa. Cununa de spice se realizează la începutul secerişului.
Până se termină de împletit cununa femeile, cântă tot timpul. După împletirea cununii, aceasta va fi purtată de cea mai frumoasă şi mai harnică dintre femei. De asemenea, această cunună va ajunge la loc de cinste în casa celui mai gospodar dintre localnici, dar şi cel care are grâul cel mai frumos şi cel mai mult.
În cadrul evenimentului vor fi organizate spectacole folclorice (cântece şi dansuri tradiţionale), un concurs gastronomic cu produse de casă din făina de grâu, dar şi bucate tradiţionale (plăcinte, cozonaci, prăjituri, colaci şi împletituri, ţuică de prune, dulceţuri, murături), concu