A 40-a zi de proteste paşnice îndreptate contra corupţiei şi crimei organizate din Bulgaria a degenerat în violenţe când demonstranţii au sechestrat timp de opt ore peste 100 de miniştri, parlamentari, jurnalişti şi alte persoane în clădirea Parlamentului cerând noului guvern să demisioneze. Turnura vine după ce un comisar european şi-a exprimat simpatia cu protestatarii, iar ambasadorii Franţei şi Germaniei au cerut Bulgariei să abandoneze modelul oligarhic de guvernare. Fostul guvern al celei mai sărace ţări din UE a demisionat tot din cauza unor proteste.
Imagini cu protestele împotriva corupţiei şi crimei organizate din Bulgaria. Vezi aici galeria Foto
Mafioţi în funcţii de conducere
Seria de proteste a început pe 14 iunie, când guvernul instalat de doar trei zile al premierului Plamen Oresharski l-a numit la conducerea Agenţiei de Stat pentru Siguranţă Naţională pe Delyan Peevski, proprietarul puternicului grup de media New Bulgarian Media Group. Controversatul om de afaceri şi-a retras rapid candidatura, dar demonstranţii au continuat să ceară sfârşitul a ceea ce ei consideră a fi o guvernanţă incompetentă, coruptă şi bazată pe nepotism, evidentă în deciziile care au urmat.
Săptămâna trecută Emil Ivanov, fost condamnat cu legături cu unul dintre cele mai notorii grupuri de crimă organizată din anii 1990, a fost numit ca guvernator regional al Sofiei.
De asemenea, protestatarii sunt enervaţi de alegerea liderului ultranaţionalist Volen Siderov ca preşedinte al comisiei parlamentare pentru etică şi conflicte de interese.
Demonstranţii cer ridicarea imunităţii parlamentare a lui Siderov după ce acesta a fost implicat într-o serie de incidente şi a folosit un limbaj inflamator în privinţa protestelor antiguvernamentale. Liderul partidului Ataka a atacat presa, cerând ministerului de Interne să acţioneze contra protest