Un proiect ambiţios în domeniul medical, însă foarte costisitor este pe cale să prindă contur. Consiliul Judeţean caută soluţii pentru construirea unui centru de radioterapie în incinta Spitalului Clinic Judeţean Arad, realizarea şi dotarea acestuia implicând o investiţie de peste 34,7 milioane de lei. Mii de bolnavi de cancer s-ar putea trata în viiitor în acest centru, fără a mai fi nevoiţi să apeleze la alte unităţi spitaliceşti din ţară. Autorităţile au făcut deja un studiu de oportunitate pentru a vedea cum pot demara investiţia, de unde bani şi în ce condiţii poate fi realizată. Studiul de oportunitate arată în cifre şi cât de necesar este centrul de radioterapie, nu doar pentru Arad, cât pentru întreaga regiune. În 2012, judeţul Arad ocupa primul loc din ţară în ceea ce priveste incidenţa bolii de cancer.
La iniţiativa Consiliului Judeţean a fost deja realizat atât un studiu de oportunitate pentru centrul de radioterapie ce ar urma să funcţioneze în incinta Spitalului Judeţean, cât şi un studiu de fezabilitate, pentru construcţia propriu-zisă.
În evidentele oncologice din judetul Arad figurează aproape 17.000 de bolnavi. „Singurul aparat de radioterapie existent, o instalatie cu ortovoltaj nu functionează, fiind într-o stare depăşită şi făra aviz de functionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Chiar şi în perioada de funcţionare aparatul deservea un număr foarte limitat de pacienţi şi de patologii. În Regiunea Vest, singurul centru de radioterapie care mai functionează se află la Timişoara. (…) Locuitorii județului Arad, bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, sunt nevoiţi în prezent să apeleze la spitalele din alte judeţe, acolo unde sunt trecuți timp de luni de zile pe liste de asteptare“, se arată în studiul de oportunitate realizat deja.
Cu alte cuvinte, necesitatea centrului de radiotera