Pentru a înţelege mai bine cum se comportă în spaţiu lichidele, dar şi unele alimente, cercetătorii au demarat un experiment (numit Capillary Flow Experiment) la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
În materialul video de mai jos, cercetătorii explică modul în care a fost inventată "ceaşca" cu ajutorul căreia astronauţii pot bea cafea şi tot felul de lichide.
Unul dintre "pereţii" ceştii inventate de echipa care lucrează în cadrul experimentului are un canal îngust, pe care, în condiţii de microgravitaţie, lichidul tinde să curgă, fără a fi nevoie de pompare.
Dacă ai încerca, în condiţii de gravitaţie zero, să bei cafea dintr-o ceşcă normală, ar trebuie să scuturi extrem de puternic de ceaşcă în speranţa că un pic de lichid va ajunge în apropierea buzelor. (YahooNews) Pentru a înţelege mai bine cum se comportă în spaţiu lichidele, dar şi unele alimente, cercetătorii au demarat un experiment (numit Capillary Flow Experiment) la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
În materialul video de mai jos, cercetătorii explică modul în care a fost inventată "ceaşca" cu ajutorul căreia astronauţii pot bea cafea şi tot felul de lichide.
Unul dintre "pereţii" ceştii inventate de echipa care lucrează în cadrul experimentului are un canal îngust, pe care, în condiţii de microgravitaţie, lichidul tinde să curgă, fără a fi nevoie de pompare.
Dacă ai încerca, în condiţii de gravitaţie zero, să bei cafea dintr-o ceşcă normală, ar trebuie să scuturi extrem de puternic de ceaşcă în speranţa că un pic de lichid va ajunge în apropierea buzelor. (YahooNews)