Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace. Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.
Mai exact, la Facultatea de Medicină au fost 5,53 candidaţi pe loc, la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, concurenţa a fost de 3,8 candidaţi pe loc, în timp ce la Facultatea de Farmacie au concurat 3,14 candidaţi pe loc.
De departe, cea mai disputată facultate a fost cea de medicină dentară, cu 10 candidaţi pe loc.
Deşi spun că doresc să studieze medicina pentru că asta şi-au dorit de mici, cei mai mulţi recunosc că spaţiul european reprezintă o mare atracţie pentru ei, date fiind salariile şi condiţiile oferite de clinicile de top din diaspora.
De aceea, chiar dacă îşi doresc o anumită specializare, mare parte dintre candidaţi au ales să-şi depună dosarul la toate facultăţile din cadrul Universităţii.
Profesorul Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Neurofiziologie din UMF Bucureşti, a explicat şi cauzele acestui fenomen.
„Din punctul meu de vedere, este o măsură de precauţie, să aibă acoperire. Astfel, candidaţii respectivi s-au gândit că la una dintre facultăţi examenul ar putea să fie mai uşor, mai ales că ulterior se pot transfera de la o facultate la alta în cadrul universităţii noastre“, a declarat Zăgrean.
ÎNSCRIŞI LA TOATE SPECIALIZĂRILE
În această situaţie a fost Tiberiu Aninoiu, absolvent al Liceului „Tudor Vianu“ din Bucureşti. Ieri-dimineaţă susţinuse proba de admitere la Facultatea de Medicină, însă după-amiază a intrat, din nou, în focurile examenului.
„Mi-am depus dosarul la ambele facultăţi. Nu vreau să studiez medicină generală, departe de mine gândul acesta, pentr