Cei care vor să se lanseze în afaceri trebuie să îşi facă un plan realist, mai ales dacă vor granturi de la stat sau credite de la bănci.
Aflaţi la debut de carieră ca antreprenori, mulţi tineri fac greşeli care îi elimină de pe lista potenţialilor beneficiari ai finanţărilor nerambursabile oferite de stat sau al creditelor bancare. Două dintre cele mai frecvente greşeli sesizate de funcţionarii Direcţiei Implementare Programe pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (DIPIMM), care gestionează programul SRL-D, prin care statul acordă finanţări nerambursabile de până la 10.000 de euro tinerilor debutanţi în afacere, sunt prezentarea unui plan de afaceri incomplet şi cuantificarea nerealistă a obiectivelor.
Practic, tinerii au pus pe hârtie caii verzi de pe pereţi şi au sperat să obţină fonduri nerambursabile.
Exemplu de succes
Ca să nu ajungă în această situaţie, ei pot apela la sfatul unor specialişti, de la firmele de consultanţă, la contabilul care se va ocupa de firma nou înfiinţată. "M-am dus acolo foarte bine pregătit, m-am documentat înainte, m-am sfătuit mult cu contabila. Altfel, nu ai nicio şansă (de a obţine banii, n.r.). dacă planul de afaceri este bine făcut, eşti admis. Am mers pe minim în ceea ce priveşte obiectivele, dar am prezentat planuri plauzibile", spune Florentin Boda, un tânăr din Tulcea care a pornit la drum într-o afacere în domeniul geodeziei, cadastrului şi cartografiei. Dosarul său a fost admis, a fost semnat contractul, iar banii de la Guvern sunt pe drum. În total, investiţia se ridică la circa 24.000 de euro, iar proiectul va fi implementat în curs de un an.
Reversul medaliei
Cei care nu şi-au făcut bine temele de acasă au fost prinşi în off-side. În această situaţie se numără şi o tânără din judeţul Timiş care a vrut să deschidă un salon de înfrumuseţare. "E cam compl