Au inceput primele disponibilizari masive facute de Guvernul Ponta in administratia centrala. Potrivit Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pana in prezent au fost propuse pentru desfiintare 132 de posturi ocupate din administratia centrala si 5.700 de posturi vacante din administratia centrala si locala. In total ar urma sa fie concediati 4% dintre angajatii din administratia centrala, circa 2.800 de persoane potrivit unor estimari. Disponibilizarile se fac in discretie totala, fiindca se desfiinteaza cateva posturi ocupate de la fiecare institutie, in acest fel neaparand o masa critica de nemultumiti.
Desi Ordonanta de Urgenta 77/2013, aparuta la sfarsitul lunii iunie, precizeaza clar de unde se fac disponibilizarile, raman sub semnul intrebarii criteriile dupa care sunt alesi cei care urmeaza sa fie concediati. Opozitia acuza ca este vorba despre o "epurare politica" si ca ar urma sa fie concediati in lunile august si septembrie circa 6.000 de functionari publici, acesta fiind doar primul val de disponibilizari.
Concedierile din administratia centrala
Ordonanta de Urgenta nr. 77/2013, adoptata de Guvernul Ponta la sfarsitul lunii iunie, prevede desfiintare posturilor vacante din administratia centrala si locala precum si concedierea a 4% dintre angajatii din mai multe ministere, institutiile subordonate sau coordonate de acestea (vezi lista completa din documentul atasat):
Ministerul AgriculturiiMinisterul Afacerilor InterneMinisterul Dezvoltarii RegionaleMinisterul EconomieiMinisterul Educatiei NationaleMinisterul Finantelor PubliceMinisterul MunciiMinisterul MediuluiMinisterul SanatatiiMinisterul TransporturilorSecretariatul General al GuvernuluiPotrivit Agentiei Nationale a Functionarilor Publici au fost propuse spre desfiintare circa 5700 de posturi vacante si 132 de posturi ocupate. Ministerele, institutiile deco